Marocký Mgoun

Čtyřtisícový vrchol s plnohodnotným terénem pro skialp, a to v naprosto výjimečném a exotickém přírodním a kulturním prostředí berberského Maroka. Palmy, hlučná arabská tržiště, muezíni na mešitách či uspávači hadů tvoří ostrý kontrast vůči lyžařským sjezdům na zasněžených vrcholcích Afriky.

© Foto: bratři Švihálkové, archiv CK

Maroko - země k oblíznutí

Marocká kuchyně je známá a oblíbená po celém světě a to především díky své pestrosti, zdravým surovinám a šetrné přípravě pokrmů, jakými je převážně dušení či vaření. Za úspěchem marocké kuchyně stojí také skutečnost, že jsou do ní částečně přeneseny vlivy např. z kuchyně francouzské, arabské, španělské nebo berberské. Vznikly tak skutečné gastronomické poklady. Slyšeli jste už výraz tažín? Jedná se o dušené, kořeněné jídlo, připravované převážně z hovězího, drůbežího, jehněčího, ale také třeba rybího masa doplněného nejrůznější zeleninou. Tradiční hlíněnou nádobu na přípravu tažínu, v níž se vše pěkně pospolu dlouze dusí na ohni či sporáku, jste už možná spatřili i v českých obchodech. Během našeho zájezd do Maroka budete moci často koukat domorodým kuchařům takřka pod ruce a ochutnáte to nejlepší, co tato exotická země ležící Evropanovi téměř u nosu nabízí. Pak i vaše vzpomínky budou vonět po šafránu, skořici a mátě a věřte, že vás donutí k přípravě marockých specialit i u vás doma.

© Foto: Dalibor Mahel, Míša Poborská, Ruda Růžička, Tomáš Ochma Procházka

Maroko, Vysoký Atlas a Sahara

Pěšky přes Vysoký Atlas a putování s velbloudí karavanou dunami Sahary.

© Foto: Dalibor Mahel, Míša Poborská

Marokem na kole

Palmové soutěsky Antiatlasu, berberské vesnice, pouští oázy a nezapomenutelné zážitky. K Maroku už snad ani nelze nic dodat!

© Foto: Ruda Růžička, Milan Brachtl