Jak vypadá kudrnovská polopenze aneb láska prochází žaludkem

Autor a foto: Barča Kovaříková

Kudrnovský průvodce by měl být tvor samostatný, zábavný, schopný přežít vše a vyřešit téměř cokoli, hlavně s úsměvem na tváři. Jeho role částečně ustupuje v okamžiku, kdy je v kolonce stravování drobným písmem nenápadně napsáno „polopenze.“ Na scénu totiž, dámy a pánové, přichází kuchař. Výběr kuchaře do kudrnovských řad je stejně přísně poctivý jako výběr průvodců, ne nadarmo se říká, že často tvoří až z poloviny úspěch či neúspěch zájezdu. Po představení v autobuse sklízí ihned po odjezdu ještě od nesmělých klientů mnohem větší aplaus, než všichni průvodci dohromady, což nás průvodce jen motivuje k maximálnímu výkonu. Ale o tom, co nás žene dopředu a proč to děláme, až jindy…

Ono je to vlastně úplně jednoduché, neboť v jednoduchosti je krása. Nejenže při svých toulkách s Kudrnou cestujete prostorem, ale s pomocí polní kuchyně, která si díky svým kvalitám snad zaslouží přízvisko vyšší polní kuchyně, cestujete i časem. Mnohé účastníky to totiž v čase vrátí zpět. Takové, kteří každé ráno a večer stojí frontu, v ruce ešus s lehce narezavělým okrajem a lžící alias „bagrem“, jejíž rukojeť je úplně ohnutá. Ohyb totiž na vojně sloužil k identifikaci mazáků. Tahle skupinka si vypráví své zážitky z túry či výjezdu s těmi mladšími, kteří disponují teflonovým nádobíčkem nejnovější kolekce. Jídlo, které jim ale bude servírováno, je pro všechny stejné. Dle hesla „Vždy připraven!“ vám kudrnovský kuchař uvaří i v případě, že vaše nároky jsou vegetariánské, veganské, antilaktózové či trpíte-li snad celikálií. Právě tyhle vychytávky jsou revoluční v rámci českého cestovního stravování. Spolu se vstupem do Ligy proti palmovému oleji se z pouhopouhé polní kuchyně stává opravdu vyšší liga. Na sezonu 2016/2017 byl navíc do kudrnovského týmu začleněn výživový poradce Mgr. Martin Jelínek, s jehož pomocí se tenhle pojízdný vařící cirkus bude stále zdokonalovat. První vlaštovkou je například nahrazení tradičního pišingru alias svačinky vydatnou Chempanzee tyčinkou…

Během desetidenního zájezdu si na snídani můžete zpravidla vybrat chléb či křupavou bagetu (zvlášť ve Francii francouzsky křupavou) s delikátní pomazánkoumade by Kudrna , máslo, džem, ovesné kaše či müsli, ať vám to myslí. Ale né zas tak, abyste si myšlením znepříjemňovali vaši dovolenou. Zapijete to čajem, kakaem nebo kafem dle libosti a poté s nelibostí budete ukrajovat první metry denní etapy…Ty poslední naopak zvládáte s rychlostí blesku, jelikož za celý den vám pořádně vyhládlo. Účastníci cyklozájezdů se nestíhají divit, odkud se z autobusu na parkovišti uprostřed ničeho vynořují obrovské hrnce. Své hudební nástroje kuchař vytahuje s cílem zahrát svým nedočkavým hladovým krkům nezapomenutelnou energie plnou večerní symfonii. V kudrnovském repertoáru jsou tradiční skladby jako rajská omáčka s vepřovým masem, bulgur se zeleninou a krůtím či rýže s hovězím plátkem. Můžete ale také očekávat jelení na švestkách nebo italské těstoviny s prosciuttem a parmezánem…Pokud ještě stále nejste syti, stačí vyčkat na kuchařův povel: „Přídavky!“ V tom okamžiku jde kuchyně do plného rizika, neboť je si vědoma svých kvalit a očekává nálet účastníků, jež by se dal přirovnat ataku vos na sladký med. Alespoň je poté méně práce s umýváním nádobí, což ocení především pomocní průvodci.

Večer to u praskajícího ohně a za zvuku kytary spláchnete dobrým vínem nebo českým pivem, jejichž distributorem jsou zpravidla řidiči. Zkrátka, kudrnovská flotila je početná a každý se stará tak, jak nejlépe umí. Na vás je jediné, náležitě si vše vychutnat. Dobrou chuť!

Chci se dozvědět více o kudrnovském stravování

Všechn články a cestopisy