Kyoto - "město 10.000 chrámů"

Za zážitky bez obav

Kyoto - "město 10.000 chrámů"

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování

Strava

Doprava


Náročnost
Náročnost
Autor textu Martin Hájek

Kyoto je hned po Tokyu nejznámějším a nejvíce navštěvovaným japonským městem. Původní hlavní město Země vycházejícího slunce je také nazýváno jako "město 10.000 chrámů". A skutečně, v Kyotu můžete strávit několik týdnů a stále to nebude stačit na návštěvu ani poloviny toho, co Kyoto návštěvníkům nabízí.
Oblast Kyota však nejsou jen chrámy, ale najdete zde i mnoho dalších památek a zajímavostí. V tomto článku bych vás chtěl seznámit s mými nejoblíbenější místy, které v tomto úžasném městě můžete navštívit a kam se rád každý rok vracím. Na vlastní oči je můžete poznat i vy a to na podzimním zájezdu Japonsko.

Nelze začít jinak než asi nejoblíbenějším chrámem v Japonsku, Kiyomizu Dera nebo také Chrámem čistého pramene. Jeho výstavba se datuje do osmého století, kdy jej na břehu řeky Kizu nechal postavit buddhistický mnich Enchin z Nary poté co měl vidění. Z původní stavby se kvůli požárům a zemětřesením mnoho nedochovalo a tak většina budov, které v rozlehlém areálu můžete dnes spatřit, pochází až z období okolo roku 1633.

Nejznámější částí chrámu je tzv. butai, dřevěná plošina před hlavním oltářem, odkud je krásný výhled na celé Kyoto. Po celý den sem přichází ženy, které si přejí otěhotnět, studenti prosící o dobré výsledky ve škole a také milenci, kteří návštěvou chrámu utužují svůj vztah. Pokud nepatříte ani k jedné skupině, pak se alespoň připojte k poutníkům a turistům, kteří zde pijí vodu z vodopádu otow-no-taki, pramene, který očistí tělo, dodá dlouhověkost a ochrání vás před všemi nemocemi.

Kiymizu Dera je místem, které vypadá při každé návštěvě jinak. Na jaře zde kvetou růžové sakury a na podzim se zase okolní lesopark barví do pestrobarevného podzimního listí. Po prohlídce chrámového areálu je to pak už jen pár minut chůze starými uličkami plnými malebných krámků do čtvrti Gion.

Oblast Gyon je známá především díky gejšám a návštěva této oblasti je takovou exkurzí do feudální minulosti Japonska. Těch pravých gejš zde nyní žije jen okolo padesáti, ale v minulosti bylo centrum této tradice právě zde. Gejše byly profesionálními společnicemi, které byly odmalička učeny hře na shamisen (japonskou harfu), čajovému obřadu, tanci, zpěvu a konverzaci. Se svými mužskými společníky se setkávali v typických čajovnách, kterých právě v Gionu nalezneme několik desítek. Tou nejznámější japonskou čajovnou je bezpochyby Ichiriki Chiaya. Místo, kde od počátku 17. století s geijšami trávili čas ti nejmocnější muži Japonska. Vstup do této čajovny však nebyl jen tak pro každého, ale pouze na pozvání majitele.

Podobně jako v minulosti, i dnes je Gyon zábavní čtvrtí, kterou naleznete na východ od řeky Kamo-gawa. Kromě již zmiňovaných čajovem zde najdeme také známé divadlo Minamiza, stojící zde od 16. století. V této majestátní budově se každý den můžete zůčastnit pestrého divadelního představení kabuki. Od divadla vybíhá ulice Shimbashi-dori, která je prý nejkrásnější v celém Kyotu. Ulici lemují nejen tradiční dřevěné domy, ale také prastaré vrby a říčka Shirakawa, do jejíchž zvuků se můžete zaposlouchat a odpočinout mysli i nohám během náročného cestování. A když se dobře kolem sebe rozhlédnete, tak na jednom kameni u vody můžete nalézt i krátkou báseň věnovanou Gyonu, kterou zde napsal jeden z častých návštěvníků místních čajoven.

Za řekou Kamo-gawa leží pestrobarevný tradiční trh Nishiki, který je ideálním místem k naplněnění žaludku před další cestou. Ochutnat zde můžete dobroty jako syrové rybí maso sashimi, křupavou tempuru nebo třeba pestrobarevné chobotničky na špejli s kousky naložených ředkví. Po prohlídce trhu stačí jem nasednou v blízké stanici na vlak a přesunout se do jižní části Kyota, kde se nachází chrám Fushimi Inari.

Fushimi Inari je známý díky více jak 10.000 dřevěným branám Torii, které se zde stojí a které jsou jedním ze symbolů Japonska. Několik kilometrů dlouhá poutnická stezka je lemována nejen řadou Torii, ale také mnoha oltáři zasvěcenými bohu Inari, který je bohem rýže a dbá tak o prosperitu Japonců. Během prohlídky zde také často narazíte na sošky lišek, o kterých místní lidé říkají, že slouží jako poslíčci boha Inari.

Během poutnické stezky, která vás zavede až na vrchol blízkého kopce s vyhlídkou, možná budete přemýšlet, co znamenají nápisy na branách. Každá brána byla zaplacena jednotlivou firmou nebo organizací a slouží jako prosba bohům za prosperitu. Nápisy na sloupech jsou tedy taková přání přinášející bohatství v podnikání.

Článek vznikl z akce Jižní Korea a Japonsko, kterou lze prodloužit i o cestu na Taiwan.

Fotogalerie

Videa

Související zájezdy

Japonsko

Japonsko

20. 11. - 6. 12. 2019 Chci to vidět