Bambus za polárním kruhem?! Recenze výrobků Bambutik

Za zážitky bez obav

Bambus za polárním kruhem?! Recenze výrobků Bambutik

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování

Strava

Doprava


Náročnost
Náročnost
Autor textu Honza Haruda a Bambutik

Bavlnu co by materiál, od kterého čekám něco více, jsem již na svých cestách opustil před lety. Příchod legendární "moiry" však znamenal začátek cesty za změnou zprvu turistického a následně i sportovního oblékání. Na dlouhou dobu stačila jako opozitum potem nasáklé bavlně. Na bavlně není nic zlého, dokud jste v teple a suchu, což při zvýšené fyzické aktivitě se vám povede jen těžko.

Proto před možná 15 lety začíná i u širšího aktivního obyvatelstva odklon od tradičních materiálů k těm techničtějším. Následuje relativně dlouhé období a na trhu se začínají objevovat materiály odkazující se na svůj přírodní původ zatímco nabízí ještě novou přidanou hodnotu. Hlavně v podobě deviz "nesmrdí" nebo "hřeje i mokré". A objevili se na scéně hned dva nové materiály, oba přírodní, oba s odkazem na větší šetrnost k životnímu prostředí, cenově ovšem různé. Ano, myslím tím přesně merino a bambusové vlákno.

S technickým oblečením umělých vláken jsem měl v době příchodu merina na trh již dost zkušeností, tak jsem začal porovnávat. Pro známou merino značku jsem pak začal testovat jejich výrobky, které mi "sedly" daleko lépe než umělé vlákna, a na dlouhou dobu jsem se stal propagátorem merina.

S odstupem dvou tří let, jsem zaregistroval bambusové vlákno, které v podstatě slibovalo tytéž vlastnosti jako merino, ale za třetinovou cenu. Vzhledem k tomu, že jsem nabyl dojmu snížení kvality výrobků mé oblíbené merino značky (jemnost, trhání a zasmradávání drahých materiálů bylo hlavní příčinou), začal jsem se zajímat více o bambus. Ten odvážně sliboval triko bez zápachu potu a dobré termoregulační vlastnosti za cenu nižší nebo srovnatelnou než technické materiály a až třikrát nižší ve srovnáním se značkovým merinem. Pozn: Zde je nutno uvést, že z merina šije již větší množství firem i s nižší cenou. Já měl pouze zkušenosti s tou plus minus nejdražší značkou - to jen na vysvětlení proč uvádím cenové srovnání 2-3x dražší.

Oficiální text výrobce : Bambusové tričko vám poskytne naprosté pohodlí při odpočinku, při aktivním trávení volného času nebo při sportu. Díky funkčním vlastnostem bambusu a pevnému prošití trojjehlou se vy i vaše tričko společně můžete bez obav pustit i do jakékoli adrenalinovější akce.

Takže je čas! Odlétám do finské části Laponska, kde budeme ve dvou putovat zimní krajinou od srubu ke srubu na běžkách. Zázemí nám budou tvořit sruby vzdálené od sebe někdy pár hodin cesty, jindy celý den. Vše si neseme na zádech, takže důraz na lehkost materiálů i jejich množství je zásadní.

Vyrážím v bambusu, v batohu mám jedno technické termotriko a druhé merino triko. Všechny tři s dlouhým rukávem. 

Vize použití a testování je taková…přes den pochod v jednom triku, po příchodu na srub převlečení do suchého, případně spaní dle potřeby ve třetím. S tím, že se všechny trika několikrát protočí ve všech svých rolích. 

Jak tedy ten bambus dopadl?

Obdržel jsem k testování následující vzorek:

TRIKO DLOUHÝ RUKÁV CLASSIC

První dojem při oblečení je moc příjemný. Triko je jemné, příjemně hřeje když je chladněji nebo naopak chladí, když je teplejší počasí. Ne že by to bylo nějak zásadně poznat, spíš si to uvědomíte, že triko univerzálně funguje dle vašich potřeb a není třeba se převlékat. Ve srovnání s jinými materiály byl po celou dobu 12 dní stále příjemným a v závěru putování jsem už více střídal jen bambus s technickým a na cestu, včetně noclehu na letišti, jsem si už ponechal pouze bambus. Po výkonu jsem jej nechal oschnout, ať už v mrazu na slunci, nebo nad kamny. Schne relativně rychle a za dobu cesty byl vystaven jak přívalům potu, tak klidovému režimu. Pravidelně jsem jej nechal vyvětrat a nezasmrádlo. Při návratu jsem v něm seděl v letadle a neměl jsem pocit že smrdím…což je neocenitelné, zvláště pro spolucestující.

A to jsem jej několikrát za den propotil pod 13kg batohem a byl absolutně rovnocenným soupeřem a následně i nejoblíbenějším trikem než z merina nebo umělého vlákna.

Důležité je si však uvědomit, že ne všem vyhovuje všechno a pokud se vydáte na jakoukoliv cestu, je dobré mít s sebou nějaké již ověřené materiály. Za mě to na další cesty toto triko jistě bude.

Jednoznačně doporučuji k vyzkoušení! Bambus nabízí zajímavou cestu, kterou se může vydat váš šatník nejen na cesty a za sportem.

PONOŽKY XTR

Ponožky vypadají dosti teple, ale končí jen lehce nad kotníkem, což mě u tak teplých ponožek překvapilo, ale rozhodl jsem se jim dát šanci v terénu. Bohužel však v době balení nebyly pod dni a půl zcela suché, tak jsem je nechal doma. Nevýhodou tedy bude doba schnutí, ale mohou mít i kladné vlastnosti. Ty však objevím až příště.

BOXERKY ČERNÉ

Ty byly pro mě velikým překvapením. V podstatě jsem je za celou dobu sundal jen v sauně :) Asi nemá smysl se pouštět do polemiky o střídání spodního prádla při mrazivém cestování nalehko na pánské jízdě. Perfektní poměr cena výkon překoná jen perfektní střih "na tělo". Nejsou příliš upnuté, netlačí, neškrábou a nezařezávají se. Což na jakémkoliv pochodu s batohem, ale i městem ocení každý chlap. Dříve jsem to zažíval s merino trenkami, ale od té doby co změnili střihy při zachování vysokých cen, jsem hledal alternativu. Jednoznačně doporučuji a jdu si koupit celý pack.

Výsledek testu:

Produkty z bambusového vlákna výrobce Afekt pozitivně předčily má očekávání a vše co jsem si přečetl na stránkách jsem si ověřil i v terénu. Doporučuji všem, kteří stále hledají alternativy a nové cesty. Za zkoušku to stojí!

Jako novinku pro vás máme bambusová trika s potiskem z jednotlivých zájezdů nebo destinací. Pánská a dámská, s rukávem dlouhým i krátkým. Při zadání hesla KUDRNA do objednávky sleva na expediční trika 20%.

Fotogalerie

Videa