Exotická Malajsie - Safari v pralese i čajové plantáže

Za zážitky bez obav

Exotická Malajsie - Safari v pralese i čajové plantáže

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování

Strava

Doprava


Náročnost
Náročnost
Autor textu Martin Hájek

Vybrat jedno jediné místo, či příběh, z této pestré země je poměrně náročná záležitost, která je navíc ještě umocněna tím, že toto krátké vyprávění vznikalo během cestování a průvodcování po Borneu. Proto se s vámi podělím o 2 zážitky ze 2 různých koutů Malajsie...

O půl šesté ráno nám zvoní budík a ospale vyrážíme na dobrodružnou plavbu po řece Kinabatangan, někdy také nazývané Asijská Amazonka. Po pěti minutách čekání v temnotě na břehu řeky přijíždí na malém člunu kamarád Johdi a společně se vydáváme do probouzejícího se dne. Nad řekou se stále líně povaluje mlha a deštný prales na obou březích je jen stěží znatelný. Projíždíme okolo malé muslimské osady a za dalším meandrem odbočujeme po slepém rameni řeky do šera pralesa. Po pár minutách jízdy objevujeme na mělčině zatoulané mládě krokodýla. V období dešťů se krokodýli vyskytují hlouběji v pralese a i náš průvodce Johdi je malým krokodýlem překvapený. Nad hlavou nám začínají vřískat probouzející se endemické nosaté opice Kahau, pozorujeme pestrobarevné ledňáčky, velké Zoborožce pojídající ovoce a za malou chvíli pak na větvi poblíž člunu objevujeme omotaného černo-žlutou Mangrovovou zmiji. Vracíme se zpět na hlavní tok řeky a obdivujeme překrásnou podívanou vycházejícího slunce. Za hradbou pralesa vylízá slunce a my projíždíme oranžově zbarvenou mlhou. Nazouváme gumáky a opouštíme pohodlí lodi. Vyrážíme po stopách sloního stáda, které jsme měli štěstí spatřit na břehu řeky předchozí večer. Stádo se přes noc přesunulo hlouběji do pralesa, ale i tak je zajímavé sledovat stopy, které sloni zanechali v napohled neprostupném porostu. Po zvířecích stezkách procházíme pod několik desítek metrů vysokými stromy, prodíráme se bujnou zelení a brodíme se po kolena v bahně. Po 2 kilometrech přicházíme zpět ke člunu a plni zážitků se vracíme zpět do civilizace. Loučíme se s Johdim i řekou Kinabatangan a těšíme se na další návštěvu tohoto odlehlého a divokého koutu Bornea.

Pralesy a čajové plantáže Cameron Highlands
Jeden z nejkrásnějších a nejzajímavějších koutů Malajského poloostrova se nachází jen 4 hodiny jízdy z hlavního města Kuala Lumpur. Kameronská vysočina je horská stanice založená Angličany ve výšce 1.600 m nad horkem vyprahlými pláněmi západního pobřeží. Kromě příjemného klimatu nabízí Cameron Highlands také unikátní mlžný prales a jedny z největších a nejkrásnějších čajových plantáží v Malajsii.Nejvyšší horou na Cameron Highlands je 2.012 m vysoký Gunung Brinchiang. Po příjemné snídani v malém horském městečku Tanah Rata vyrážíme na kopec. Cesta vede tři kilometry prudce nahoru deštným pralesem. Přelézáme padlé kmeny, přitahujeme se za kořeny stoletých stromů, přeskakujeme horské říčky a občas prales nabídne výhledy na neprostupnou zeleň všude okolo nás. Po dvou hodinách a několika litrech potu jsme na vrcholku Gunung Brinchiang. V této nadmořské výšce se již vyskytuje unikátní, 200 000 let starý, mlžný prales, který lze nalézt pouze na pár místech na zemi. Okolo nás je neprostupná hradba stromů porostlých mechy a lišejníky, mezi kterými se líně povaluje mlha. Chůze po tlusté vrstvě nasáklé rašeliny je něco nepopsatelného! Mezi stromy objevujeme několik pestrobarevných orchidejí i masožravé rostliny. Po dvou hodinách chůze pralesem se dostáváme na okraj čajové plantáže BOH, založené Angličany před více než sto lety. Čeká na nás chůze po svěže zelených kopečcích porostlých čajovými keři, výhledy na okolní hory, setkání s přátelskými sběrači čaje, návštěva továrny na zpracování čajových lístků a na závěr posezení na terase kavárny s typicky malajským mléčným čajem Teh Tarik, anglickým pečivem a překrásnými výhledy okolo nás.

Do Malajsie se s námi můžete podívat na tomto zájezdu Malajsie a Brunej s možností rozšíření o Singapur

Fotogalerie

Videa