7 nejkrásnějších míst jihokorejského Soulu

Za zážitky bez obav

7 nejkrásnějších míst jihokorejského Soulu

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování

Strava

Doprava


Náročnost
Náročnost
Autor textu Katka Jamborová

Soul, hlavní město Jižní Koreje, je rozlehlá aglomerace, kde se setkávají supermoderní mrakodrapy, špičková metra a populární kultura s klidnými buddhistickými chrámy, barevnými královskými paláci a pouličními trhy. Toto asijské velkoměsto je ale bohužel trochu schované ve stínu Hong Kongu a Tokia a díky tomu také často opomíjeno. To je ale velká škoda, protože je tu toho opravdu hodně k vidění a díky obrovskému letišti, kde se přestupuje během spousty dlouhých letů, je také ideálním místem k několikadennímu stopoveru. Co byste při návštěvě Soulu rozhodně neměli minout?

1. Palác zářného štěstí Kjongbokkung
Kjongbokkung (angl. Gyeongbokgung) je nejstarším a největším ze všech soulských paláců. Byl založen v roce 1395 králem Tchedžoem a sloužil jako sídlo korejských králů téměř po dvě staletí, během kterých se rozrostl v obrovský komplex čítající 500 budov. Během imdžinské války s Japonskem byl ale tento dřevěný architektonický skvost spálen na popel a na svou rekonstrukci si počkal až do roku 1867, kdy se královská rodina mohla do jeho nově vybudovaných prostor opět vrátit. Dnes jsou v areálu zrekonstruovány jeho nejdůležitější budovy včetně hlavní brány, trůnního paláce a nezpočtu rozlehlých nádvoří a tajemných koutů. Každý den kromě úterý tu také probíhá rituál tradiční výměny stráží, který se koná vždycky v 10, 13 a 15 hodin.

2. Svatyně Jongmyo
Toto pietní místo je zasvěceno památce bývalých vládců dynastie Čoson (angl. Joseon) a je nejstarší dochovanou konfuciánskou svatyní v celé Asii. V hlavní budově, zvané Jeongjeong, jsou uchovávány pamětní destičky královských předků. Jen ti nejslavnější a nejprestižnější vladaři, kteří žili opravdu čestný život, mohli být pochovaní na tomto vyjímečném místě. Dnes má budova 19 komnat, ve kterých je ukryto celkem 49 pamětních destiček. Vzpomínkové obřady na uctění zde pochovaných zesnulých panovníků se tu konají od 14. století až dodnes.

3. Tajná zahrada Biwon
Tato zahrada je součástí komplexu paláce nejvyšší ctnosti, Čchangdokkungu, který je zahrnut v památkách světového dědictví UNESCO. Nádherná zahrada Biwon sloužila královské rodině k rozjímání, studiu, skládání básní a jiným vznostným činnostem. Přírodní ráz zahrady byl udržován, co nejvíce to šlo, a lidské ruce tu zasahovali jen v naprosto výjimečných případech. Najdete tu knihovnu, nejrůznější altánky, jezírka, lesní cestičky a tajemná zákoutí, která stimulují kreativitu umělců, kteří sem chodili tvořit a chytat múzu.

4. Buddhistický chrám Jogyesa
Jogyesa je hlavní chrám a tedy i centrum korejského zenového buddhismu, který se výrazně liší od klasického buddhistického učen. Jogyesa leží na rozdíl od většiny buddhistických chrámů, které se ukrývají v opuštěných horách, přímo ve středu rušného Soulu, kde představuje oázu klidu a poskytuje prostor pro meditaci a modlitby, a to nonstop, dvacet čtyři hodin, sedm dní v týdnu. Celý areál sestává z mnoha chrámů, síní, pagod, zvonů a soch. Největší, nejvýznamnější a nejpůsobivější je síň Buddhy, Daeungjeon, což v doslovném překladu znamená "místo pro velkolepého hrdinu, který překonal limity lidského bytí".

5. Vesnička Bukchon Hanog
Bukchon Hankon je tradiční korejská vesnička ukrytá kousek od centra Soulu. Protíná ji spoustu malebných uliček lemovaných tradičními korejskými historickými domky, tzv. hanoky. Ty jsou postaveny podle principu zvaného Baesanimsu, tedy tak, aby byl každý dům postavený zády k hoře a čelem k řece. Hanoky využívají speciální podlahové vytápění, tzv. ondol, kdy kouř ze spalovaného dřeva z kamen proudí pod podlahou do celého domu. Návštěvníci si tu mohou udělat představu, jak vypadaly ulice Soulu v době dynastie Čoson.

6. Dongdaemun design plaza
Tuto nádhernou architektonickou budovu má na svědomí britsko-irácký architekt Zaha Hadid a korejské studio Samoo. Tento obrovský komplex je centrem korejských designerů ve všech možných směrech - od módy, přes nábytek až po věci denní potřeby. Prostory nabízejí také spoustu rozlehlých výstavních hal a workshopů podporujících mezinárodní výměnu informací a inspirace při tvorbě krásných designových věcí.

7. Městská řeka Cheonggyechong
Středem moderního centra Soulu se line 8,4 km dlouhá řeka Chengyechong, jejíž voda ústí až do Žlutého moře. Uprosřed mrakodrapů a rušného velkoměsta se místním povedlo vypěstovat unikátní biotop. Žije tu dokonce 36 druhů vodních a brodivých ptáků, v říčce plave 25 druhů ryb a díky chladnému prostředí řeky je v této části Soulu o tři a půl stupně nižší teplota než v částech jiných. Prostředí řeky se každých pár stovek metrů mění a tak ze zarostlé džungle řašící z betonových tvárnic můžete projít skrz několik uměleckých galerií “pod mostem” až do moderní části s fontánami a osvětlenými vodopády.

Fotogalerie

Videa