Jordánsko pro každého

Za zážitky bez obav

Jordánsko pro každého

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování
Strava
Doprava
Náročnost
Náročnost
Autor textu Petr Srp

Jordánsko je vděčná země pro vaši návštěvu - téměř každý si tady může najít to své …

Milovníci památek zde najdou jeden z nejzachovalejších komplexů antického města na světě - Džaraš, jeden z novodobých divů světa - nabatejské skalní město Petra, řadu biblických památek včetně hory Nebo, kam přivedl Mojžíš svůj lid a poprvé mu ukázal zemi zaslíbenou či místa kde byl pokřtěn Ježíš Kristus, umajovské pouštní paláce (ten nejznámější objevil a proslavil český orientalista Alois Musil), mohutné křižácké hrady, stará osmanská města, … Několik z těchto pamětihodností najdete na seznamu UNESCO.

Milovníky potápění či šnorchlování potěší Rudé moře na jihu. Šnorchlování mezi korálovými útesy, či třeba nad vrakem letadla však nadchne i úplné amatéry.

Příznivci batohů a dlouhých treků si jistě rádi vychutnají známý Jordan trail, který vás přes města, hory, údolí a pouště provede od úplného severu země až na jih k Rudému moři.

Ti, kteří vyhledávají lázeňskou pohodu se mohou léčit mazlavým černým bahnem u Mrtvého moře, které je ovšem skvělou atrakcí i pro ty úplně zdravé, stejně jako jeho extrémně slaná voda - tak hustá, že v ní můžete pohodlně ležet s rukama i nohama nad vodou a třeba si číst knížku.

Gurmánům jistě zalahodí místní kuchyně s řadou exotických koření, jako třeba sumac nebo za’atar, či vynikající čaj a káva s kardamomem a jinými přísadami. Zdejší speciality, ať už ze světa beduínů či blízkovýchodního středomoří jsou lahodné našim evropským jazýčkům.

Snad nejvíce si užijí milovníci pouště - ta pokrývá většinu území země. Je protkaná širokými vádí, které často nabízí úchvatné výhledy, stejně jako úzkými kaňony, které volají po prozkoumání. Oblast červeného písku a červených skal Vádí Rum považují mnozí za vůbec nejkrásnější poušť na světě. Ne náhodou právě tady byla natáčena řada filmů, včetně Hvězdných válek, Marťana či Duny.


JORDÁNSKO VŠEMI SMYSLY

Je to ovšem pastva nejen pro vaše oči. Také vaše uši tady mohou báječně relaxovat v pouštním tichu pod nebem plným hvězd. Vaší kůži udělá dobře masáž padající vodou pod horkými vodopády či koupel v mineralizované vodě Mrtvého moře.

Svou potravu a klid tady najde i vaše duše - není nad to dopřát si kousek samoty v poušti pod nekonečnou oblohou pro trochu pozastavení a usebrání. Nebo spočinout před dva tisíce let starými, ve skále vytesanými hrobkami a ponořit se do myšlenek, kdo jsme a odkud jdeme. Nebo jen tak posedět u kávy s přáteli a užívat si ten pomalu tekoucí beduínský čas. Ten tady teče docela jinak než v našem uspěchaném světě…

Nesmíme však zapomenout ani na naše chuťové pohárky - ty jistě nenechají chladnými zdejší speciality. Kapitola sama pro sebe je místní káva a čaj. Můžete si je dopřát na beduínský či turecký způsob (ovšem to nemá pranic společného s naším nevalným “turkem”). Obojí mají Jordánci rádi okořeněné kardamomem. Do černého čaje také rádi přidají čerstvou mátu, tymián, šalvěj či skořici. Čaj vám nalijí přímo z ohněm začouzené kovové konvice, kávu z krásně tvarované arabské konvice dalla (s typickou zobákovitou hubičkou), často nádherně zdobené.

Káva tu totiž není životabudičem, jako u nás - tuto úlohu tady hraje spíše silný čaj. Pití kávy je více záležitostí společenskou. Beduíni (a Arabové vůbec) považuji rituál přípravy, podávání a pití kávy za projev pohostinnosti, velkorysosti a bohatství. Patří ke každému setkání s přáteli či hosty, je neodmyslitelnou součástí všech obřadů - narozenin, svateb, pohřbů…


JORDÁNSKO POHOSTINNÉ

Jordánsko nemá ropu ani strategicky důležitou polohu - snad proto nebylo nikdy v centru zájmu velkých mocností a snad proto tady v moderních dějinách vládnul povětšinou klid. Utíkali se sem schovat před nepřízní osudu obyvatelé většiny sousedních států. Oproti ropným zemím tady nenajdete okázalé mrakodrapy ani umělé ostrovy, které by dávaly na odiv bohatství země - lidé tu žijí skromnějším ale spokojeným životem.

Snad pro to všechno jsou Jordánci velmi milí a pohostinní lidé - lhostejno, zda jsou to křesťané z okolí Madaby, palestinští přistěhovalci nebo beduíni z pouště. Všude vám rádi nabídnou svůj oblíbený čaj či kávu.

Tento poklid příliš nenarušily ani události v Izraeli na podzim 2023. Snad jen několik pokojných demonstrací (jaké můžete potkat třeba i v Praze nebo většině evropských velkoměst) na podporu Palestinců - ale i ty už dávno utichly. Běžný návštěvník dnes nepozná žádnou změnu. Vlastně ano - ti kteří se nezalekli poplašných zpráv si užívají úchvatné památky UNESCO v klídku a bez typických davů turistů.


JORDÁNSKO PRÁVĚ TEĎ

Vydejte se s námi do této malé, ale krásné země za místními pohostinnými obyvateli. Menší počet turistů a díky tomu také snížené ceny letenek dávají skvělou příležitost užít si tuto příjemnou zemi právě teď. Můžete si vybrat zda chcete Jordánsko poznávat pohodlně nalehko, se spaním v peřinách nebo raději s batohem na zádech a s nocováním v přírodě ve stanu či žďáráku. Pojeďte podpořit zdejší přívětivé obyvatele - vždyť mnoho z těch milých a pohostinných lidí je živo právě z cestovního ruchu, který teď, ne jejich vinou, trochu vázne.

 Vyrazte s námi do Jordánska na pohodu se zájezdem Jordánsko za jeden týden

Fotogalerie

Videa

Související zájezdy

Jordánsko za jeden týden

Jordánsko za jeden týden

13. 10. - 20. 10. 2024 Chci to vidět