Korutanská gastro jízda

Za zážitky bez obav

Korutanská gastro jízda

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování
Strava
Doprava
Náročnost
Náročnost
Autor textu Tomáš "Ochma" Procházka

Zastavujeme ve městečku Steindorf, které se nachází na břehu třetího největšího korutanského jezera - Ossiacher See. Vyježdění, vykoupaní a příjemně hladoví si v restauraci jednoho z hotelů objednáváme údajnou specialitu nazvanou Nudeln Variation neboli Nudlové variace. Nejedná se o nic jiného než o 8 kusů těstovinových taštiček s různými náplněmi, které jsou hustě přelité rozpuštěným máslem. Kuchař se při přípravě jídla nepochybně řídí myšlenkou, že jídlo musí nejen skvěle chutnat, ale musí být také atraktivní pro oko. Každá taštička má proto jinou barvu a já si během konzumace pastelově oranžové, zelené, modré a červené nudle s nevýraznou masovo-zeleninovo-sýrovou náplní připadám, jako bych pojídal kosmickou stravu alá Návštěvníci. 12 € se lusknutím prstu rozplývá v mlžnou páru, avšak naše české gurmánské žaludky zůstávají po požití pastelkových těstovin zcela neuspokojeny. Jídlo by mělo zasytit, což je na malou chvíli splněno, ovšem požitek z konzumace se bohužel nekoná. Tak tohle se fakt nepovedlo a my jsme rozmrzelí. Mírně řečeno.

Buschenschank – zu Gast bei Freunden, napadá kolegu. Jasně! V Korutanech je přece těchto selských hostinců nabízejících výhradně domácí produkty v tolik populární bio kvalitě celá řada. Ihned do pátrání zapojujeme Google Maps a ejhle! Jeden takový Buschenschank se rýsuje asi 15 km po cyklostezce ve směru naší příští jízdy. Je rozhodnuto! Hlavně, aby tam měli otevřeno. Nevím, možná to bylo nudlovými variacemi, které ač byly opravdu nedobré, potřebnou energii dodaly, nebo představou orosené sklenice domácího jablečného moštu s prkýnkem bohatě obloženým farmářskými delikatesami. Každopádně oněch 15 km zvládáme v rekordním čase a naštěstí … je otevřeno. 

Vítá nás čistá a útulná zahrádka s masivními dřevěnými stoly umístěnými v příjemném chladivém stínu statku, kolem nějž nereziví staré traktory a secí stroje, ani se neválí pneumatiky či všelijaké to prapodivné "agroharaburdí", jak jsme často zvyklí u nás. Vše je pečlivě uklizeno, tráva čerstvě posekaná, svěží záhony květin perfektně upravené a zdá se, že i zvířecí osazenstvo farmy striktně dodržuje nepsanou vyhlášku o tichu, čistotě a pořádku. Paráda. Mladé krojované děvče s dlouhými černými copy a s němčinou na podobné úrovni jako je ta má se nám ihned začíná intenzivně věnovat. A my, místo abychom se pustili do výběru z jídelního lístku tipujeme, odkud asi ona sličná dívka s očima hlubokýma jako korutanská jezera pochází. Polka! To je jasné. Nebo taky ne. Objednáváme si každý obložený talíř mix a za několik málo minut ho i dostáváme. Haleluja! Domácí špíček, šunka, klobása, vepřová pečeně, sekaná, vejce, salám, několik druhů voňavých sýrů, jemňoučká paštička, domácí žervé, čerstvá zelenina a zlatavý křupavý chleba, pochopitelně také domácí … Pravda, strava ne úplně vhodná pro MTB maniaky či ortodoxní silničáře zvyklé na jonťáky, müsli a kašičky, avšak pro nás rekreační cyklisty a požitkáře je to dar přímo z nebes. K tomu velký vychlazený džbán jablečného moštu – lehce kvašeného nápoje s nízkým obsahem alkoholu. To vše za necelých 9 €. Následující chvíle jsou beze slov. Vstupuje do nás klid a mír. Vzduch voní jarem, krajinu zaplavuje příliv slunečních paprsků, nebe je perfektně modré, stromy se bezchybně kolébají do rytmu, který udává teplý červnový větřík. Teď už se jen natáhnout pod mohutnou lípu, zaposlouchat se do bzukotu včel a zpěvu ptáků a trošku, trošinku, docela malinečko si zdřímnout. "Just a perfect day, drink Sangria in the park" … zní mi v hlavě song od Lou Reeda. U kávy debatujeme o zítřejší etapě.

Máme rádi Korutany a máme rádi Buschenschanky. Také interiéry Buschenschanků působí velice přívětivě. Převažuje hlavně dřevo a díky působivým dekoracím na člověka často dýchne atmosféra starých krčem z dob císaře pána. Na populární pivo zde však český turista příliš nenarazí. Typickými nápoji jsou již zmiňované jablečné mošty, ať už mírně alkoholické nebo zcela nealkoholické, lipová šťáva, jemné domácí pálenky - šnapsy a často také víno, samozřejmě vlastní výroby. Buschenschanky jsou zkrátka velmi příjemným gastronomickým zpestřením a během putování po rakouském venkově si jejich návštěvu rozhodně nenechte ujít.

Fotogalerie

Videa

Související zájezdy

Korutany

Korutany

21. 8. - 25. 8. 2024 Chci to vidět
Korutany - rodinná cykloturistika

Korutany - rodinná cykloturistika

3. 7. - 7. 7. 2024 Chci to vidět
Korutany na silničních kolech

Korutany na silničních kolech

3. 7. - 7. 7. 2024 Chci to vidět