Taiwan – překrásný ostrov

Za zážitky bez obav

Taiwan – překrásný ostrov

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování

Strava

Doprava


Náročnost
Náročnost
Autor textu Martin Hájek

Taiwan je bezpochyby nejpohodovější zemí, kterou jsem kdy navštívil a kam se již několik let rád pravidelně vracím.
Nevraživost mezi různými náboženskými skupinami zde prakticky neexistuje a tak lze v jednom chrámu spatřit sochu Budhy sedící po boku taiwanské bohyně moře Matsu. Na tuto dvojici pak od stropu shlíží známí čínští draci symbolizující štěstí.

Pei Jie Li, sympatická slečna, kterou potkávám v metropoli Taipei mě provádí chrámem Longshan. Postupně mi představuje bohy, kterým je chrám zasvěcený, vysvětluje obřady, které zde místní praktikují a trpělivě odpovídá na moje zvídavé dotazy.Každý chrám na ostrově má velkou hlavní svatyni zasvěcenou jednomu bohu či bohyni. Okolo nádvoří se pak zpravidla nachází desítky oltářů zasvěcených mnoha dalším bohům a duchům, které taiwanci uctívají a kterým do chrámu přináší dary. Vedle bohyně Matsu se tak během jedné návštěvy můžeme pomodlit k bohu prosperity, poprosit bohyni rodiny o ochranu dětí nebo se poklonit k bohu policistů za bezpečnou cestou domů.Součástí návštěvy chrámu je také obětování tzv. Ghost money, napodobenin bankovek, kterými se platí bohům za služby a které se vždy po setmění spalují po tunách v chrámových pecích. Taiwanci si uvědomují, že o svůj malý ostrov je třeba pečovat a tak se v posledních letech postupně od této ne příliš ekologické tradice upouští. Místo papírových peněz se tak platby bohům ukazují ve formě virtuálních peněz na velkoplošných obrazovkách visících pod střechou chrámu.

TaiwanPevnou součástí taiwanské kultury je také jídlo. Pokud se projdete okolo jakéhokoliv významějšího chrámu, zcela jistě narazíte na jednu či několik ulic plných stánků s jídlem. Tyto ulice ožívají především po setmění a proto jsou známé jako Noční trhy. Taiwanci rádi a hodně jedí, a tak zatímco v Česku navečer mnoho z nás vyráží na pivo, Taiwanci na trzích objevují nové dobroty a popíjí jeden z nejlepších čajů na světě, který se pěstuje v hornatém vnitrozemí ostrova. Kromě nudlí a knedlíčků, které všichni známe z asijských fast foodů zde můžeme narazit na takové speciality jako kuřecí pařátky naložené v česneku, neuvěřitelně smradlavé tofu, sépii plněnou rýží nebo evropské kuřecí řízky. Na ty jsem narazil během návštěvy největšího nočního trhu v Taipei, ve čtvrti Shilin. Na malém stánku zde starší pán Ya Chu Chang za 50 TWD (asi 25 Kč) prodává kuřecí řízky velké jak kolo od vozu. Stánek s řízky si zde otevřel poté, co se před několika lety vrátil ze zájezdu do Česka. Od té doby je jeho stánek neustále v obležení mlsných Taiwanců.

V roce 2008 otevřeli v Kaohsiungu, druhém největším městě ostrova, nové metro. Pokud v zemi s druhou největší hustotou obyvatel na světě očekáváte přeplněné vozy metra a chaos budete příjemně překvapeni. Nejčastějším dopravním prostředkem na Taiwanu jsou skůtry, které vlastní snad každý Taiwanec starší 17 let a obyvatelé Kaohsiungu si tak na nové metro jen pomalu zvykají. V dopravní špičce jsou vozy metra zpravidla poloprázdné a nejvyšší nápor tak podzemní dráha zažívá o víkendu, kdy se sem sjíždí turisté z celého ostrova podívat se na jednu z nejmodernějších podzemních drah v Asii.

Na Taiwan se s námi můžete podívat na těchto zájezdech. Více zde...

Fotogalerie

Videa

Související zájezdy

To nejlepší z Taiwanu

To nejlepší z Taiwanu

30. 11. - 15. 12. 2024 Chci to vidět