Legrační historky z cestování po Indonésii

Za zážitky bez obav

Legrační historky z cestování po Indonésii

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování

Strava

Doprava


Náročnost
Náročnost
Autor textu Martin Hájek

Během cestování po Indonésii se vám kromě mnoha nezapomenutelných kulturních zážitků a překrásné přírody zcela jistě přihodí i nějaká legrační situace. V exotikou vonící Asii není o zábavu nouze a my se s vámi chceme proto podělit o několik historek z minulého zájezdu po ostrovech Indonésie.

1) O Monice:
Na trajektu z ostrova Lombok se dáváme do řeči s jedním mladým klučinou, prodavačem arašídů. Zajímá se odkud pocházíme a když zjišťuje, že z Česka, tak se nás ptá, jestli neznáme nějakou Moniku, prý je to nejznámější Česka v Indonésii! Bavíme se s klienty česky mezi sebou, kdo by to asi tak mohl být a když nakonec někdo z nás prohodí, že to stejně bude nějaká pornoherečka, klučina hned nadšeně reaguje: "Yes, yes, Monika veeery popular in Indonesia, I love Monika veeery much!". Po krátkém rozhovoru zjišťujeme, že se Monikou „seznámil“ v obrázkovém časopise, který dostal od nějakého německého turisty. Od té doby je prý Monika ve vesnici, kde bydlí velmi populární... A co vy, znáte někdo Moniku...?

2) Kuře ala Rinjani:
Během výstupu na sopku Gunung Rinjani máme pro naše klienty domluvenou celodenní stravu zajištěnou trekkingovým centrem národního parku. Jídlo nám vaří naši neuvěřitelně šikovní domorodí průvodci, se kterými jsme již absolvovali mnoho výstupů na sopku. Naposledy se nám ale něco pokazilo a v půlce výstupu, uprostřed tropického pralesa, naši kuchaři při vaření přilévají namísto vody do rozpálené pánve s 5 kuřaty litr benzínu.

Benzín na horké pánvi začíná během okamžiku hořet. Plameny šlehají do korun stromů a všichni okolo z toho mají náramnou srandu. Ne tak moji klienti, kterým představa kuřete na benzínu moc nevoní. Dalo mi to opravdu dlouho dobu vysvětlit našemu průvodci, že kuře osmažené v benzínu skutečně není vhodné pro zhýčkaný evropský žaludek. Stále jen mluví o tom, že je kuře několikrát omyté, převařené a zasypané vrstvou chilli a že klienti skutečně nic nepoznají. Máme štěstí! Nakonec na dně bambusových košů se zásobami nacházíme pár ryb, rychle je smažíme a naše "expedice" tak může pokračovat. Navečer, po uložení mých “dětí” ke spánku, pojídáme s mými indonéskými kamarády šťavnatá kuřata a ve stínu 3.729 m vysoké sopky usínáme pod miliony hvězd...

Musím se přiznat, že i já jsem z kuřat neměl příliš dobrý pocit (odmítni však kamarádům!), ale skutečně, pod tunou chilli nebyl benzín téměř cítit a stolice zůstala tuhá až do konce zájezdu... Po návratu ze sopky pak s kamarádem oslavujeme návrat výpravy a dozvídáme se, že se tento problém nestal pod sopkou poprvé. Už jednou se prý jejich kolegům podařilo v polovině výstupu upálit všechnu rýži pro 3-denní x-hlavou expedici...

3) Neúplatná indonéská policie:
Poslední den našeho zájezdu nabízím klientům, že kdo má zájem mohu domluvit zapůjčení skútrů a namísto výletu autem po vnitrozemí ostrova Bali vyrazíme na motorkách. Nakonec se hlásí jeden "odvážlivec" a já půjčuji dva skútry. Na jednom jedu já, společně se zájemci z auta o svezení. Na druhém je pak náš odvážlivec, říkejme mu třeba Vlasta. Půjčení motorek je na Bali "pakárna". Za 40000 INR (asi 80 Kč) máte 125ccm skútr na celý den, doklady a řidičák netřeba. Litr benzínu stojí v Indonésii 8 Kč a prodává se všude okolo silnice v PET lahvích. Vyrážíme z městečka Ubud směrem k sopce Gunung Batur. Vlasta si po 10 minutách zvyká na anarchii na silnici a užíváme si jízdu následováni autem s ostatními účastníky zájezdu. Po 20 kilometrech, téměř pod okrajem kráteru, nás staví policejní kontrola. Můj prošlý mezinárodní řidičák, ve kterém je navíc pouze povolení k řízení auta prošel hladce. Stačí prohodit pár indonéských slov, polichotit policistovi a působit jistě. Přichází na řadu Vlasta. Ten sice řidičák na motorku má, ale pouze český. Policista se dlouze podívá na jeho řidičák, dvakrát ho otočí v rukách a už to začíná: "Pane řidiči, vy nemáte platný řidičský průkaz. Vy přece nemůžete řídit! Motorka tu zůstane, vás si odvezeme na stanici, kde možná pár dnů strávíte." Otevírá bloček a pobledlému Vlastovi ukazuje na papírku pokutu za tento přestupek. Několik tisíc korun! Přistupuji na hru a snažím se s úsměvem anglicko-indonésky vysvětlit, že přece o nic nejde a že řidičák na motorku má, jen ne ten mezinárodní. Po pár minutách dohadování je vše vyřízeno a přichází spásná věta: "Because you misteeer leaving Bali I give you veeery speeecial price". Následuje smlouvání o výši pokuty a nakonec se z několika tisíc dostáváme na necelých 100 Kč, které putují policistovi do kapsy. Na závěr Vlastovi popřeje příjemný pobyt na Bali, požádá mě, ať na něj dávám pozor a můžeme pokračovat. Ptám se policisty, co máme dělat, když nás cestou ze sopky náhodou někdo zase zastaví a zda můžeme dostat nějaký doklad o tom, že už jsme pokutu zaplatili. Dostávám odpověď, že to není třeba, že je šéfem okresu Kintamani a že žádná další kontrola nebude. Když by nás prý náhodou někdo stavěl, stačí se na velitele odvolat. Po několika minutách zdržení jsme nakonec na okraji krateru sopky, kde už na nás čeká zbytek výpravy. Po obědě následuje parádní výlet po lávových polích sopky Batur a hurá zpátky do Ubudu. Bereme to oklikou přes vodní chrám Tirta Empul. 10 km bezstarostné jízdy z kopce a opět nás staví policejní kontrola.

Zdá se, že dnes mají policisté se sbíráním úplatků napylno. Tentokrát u krajnice stojí 4 policisté. Ten na pohled nejdůležitější si nás odvádí bokem. Můj řidičák bez problému prochází, zato Vlasta má opět problém. Opět několik minut dohadování, strašení pobytem ve vězení a samozřejmě nikdo neví nic o veliteli z Kintamani, kterému jsme už jednou pokutu platili. Po pár minutách opět přichází ona kouzelná hláška: "I give you speeecial price my friend." a po dalších pár minutách smlouvání jsme na 120 Kč pokuty. O nižší ceně nechce už ani slyšet. Nemáme smlouvat, vše je oficiální a dle tabulek. Peníze samozřejmě putují do jeho kapsy a na závěr se celá naše skupina odpoledne vrací v pořádku zpět do Ubudu.

Na Indonésii se s námi můžete podívat na tomto zájezdu. Více zde...

Fotogalerie

Videa

Související zájezdy

Bali a Lombok pohodově

Bali a Lombok pohodově

18. 8. - 2. 9. 2024 Chci to vidět
Indonésie a Komodské ostrovy

Indonésie a Komodské ostrovy

19. 8. - 9. 9. 2019 Chci to vidět