Malý Tibet můžete navštívit i na západě

Za zážitky bez obav

Malý Tibet můžete navštívit i na západě

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování

Strava

Doprava


Náročnost
Náročnost
Autor textu Barča Kovaříková

Je září. Prázdniny právě skončily, rozjaření studenti usedají zpět do svých lavic a čeká je úvodní opakování probrané látky z minulého roku. Zvoní a v IX. A začíná hodina zeměpisu, k tabuli je předvolána Maruška. Poctivá holka s kudrnatými vlasy, sportovkyně tělem i duší, která ale, namísto učení se na úvodní opakování po prázdninách, zažila spoustu dobrodružství. Třetinu srpna totiž strávila spolu se svou rodinou aktivně – dovolenou u francouzsko-italských hranic v přírodním parku Queyras. Na učení tedy neměla ani pomyšlení. Utrápené Marušce se k tabuli vůbec nechtělo, start do nového roku si představovala jinak než pětkou v žákovské. „Tak Maruško, pověz nám, co víš o malém území zvaném Tibet?

“Maruška se nejprve štípla, zda se jí nezdá sen, utrápený výraz se v mžiku proměnil na úsměv. Vědoma si vážnosti situace, že paní učitelka pravděpodobně myslela jiné území, nechtěla se vzdávat bez boje a rychle spustila svůj odborný výklad:

„Malý Tibet, i takhle je mnoha cestovateli nazývána oblast přírodního parku Queyras ve francouzských Alpách. Nedaleko opevněného města Briançon, který by ocenil nejeden historik, v údolí řeky Durance a v okolí zámku Chateau Queyras ve vesničce Ville-Vieille – právě tam se nachází turisty téměř zapomenutý kraj třítisícových vrcholů, horských sedel, starobylých vesniček, květnatých luk na úpatí skalnatých štítů, které svou atmosférou připomínají asijské velehory. Z hlediska kulturního bohatství bych zmínila především vesničku Saint Véran, která je díky své poloze v nadmořské výšce 2050 m.n.m. držitelem titulu Nejvýše položená celoročně obydlená vesnice Evropy. Tahle víska je startovní i cílovou destinací mnoha dobře značených turistických etap. Navštívit se dá například sedlo Col des Estronques ležící přes údolí ve výšce 2 651 m.n.m., odkud už stačí jen 106 výškových metrů na vrcholek Tête de Jaquette. Architektonické i gastronomické skvosty St. Véran si můžete užít také při sestupu z Pic de Caramantran (3 021 m.n.m.) – monumentální třítisícovky, ze které můžete spatřit Monte Viso (3 841 m.n.m. – nejvyšší horu Kottických Alp).

„Z geografického hlediska je zajímavá především všude přítomná pestrost a kontrasty, které vymodelovalo Alpinsko-Himalájské vrásnění. Tyto zázraky přírody poznáte, navštívíte-li sedlo Col Agnel, ze kterého se vydáte na tzv. Homoli cukru – Pain du Sucre (3 206 m.n.m.). Sladkou odměnou nebude výstup samotný, ale naopak následný sestup dolinou potoka Bouchouse s křišťálově čistými jezery Lac Foréant a Lac Egorgéou.“

K Maruščinému překvapení jí paní učitelka nechává mluvit, ona tedy pokračuje ve vykládání vlastně již prázdninových zážitků.

„Největším městečkem queyrasského parku je Aiguilles. Nákupní centra ovšem nečekejte. Dostanete mnohem víc, především úsměv od místních obyvatel, kteří vám rádi pomohou prokličkovat se uličkami, abyste mohli postupně nabírat výškové metry směrem vzhůru k jezerům le Grand Laus, le Petit Laus, či k jezeru Mezan, až na vrchol Pic du Malrif (2 906 m.n.m.). Navzdory množství jezer zde rybolov není běžnou záležitostí“, snaží se Maruška zakomponovat do výkladu i hospodářství oblasti a pokračuje dále…

„Biologové by ocenili kvalitu modřínových lesů, jež rostou kousek za vesničkou Roux a navedou vás až do sedla Col St. Martin, které leží na francouzsko-italské hranici. Právě u italského jezera Lago Verde můžete navázat mezinárodní spolupráci či jen poznat interkulturní rozdíly obou zemí. Družit se ovšem nemusíte jen s Italy nahoře v horách. Po sestupu do kempu v okolí zmíněného zámku Chateau Queyras můžete zažít projížďku na divoké řece Le Guil či adrenalin na via ferratě vybudované nad řekou ve skále, na níž zámek stojí. Právě projížďka na raftech spolu se zajištěnou cestou jsou náznaky rozvíjejícího se cestovního ruchu v oblasti Queyras.

Ani jeden z těchto moderních druhů zábavy vám ovšem neodepře kouzlo tradiční ochutnávky vína a sýrů, které si můžete v klidu vychutnat se svými přáteli při sledování Mléčné dráhy na jasné obloze. Vítejte ve francouzském Malém Tibetu, v oblasti, která učaruje vaše smysly tak, že se budete chtít neustále vracet,“ zakončila Maruška svůj projev.

Paní učitelka byla překvapená i zaskočená zároveň, o čem že to vlastně dívka mluvila, ale vzhledem k začátku školního roku a především k její cestovatelské duši, kterou v sobě ukrývá, studentku pochválila, posadila s jedničkou a o přestávce se jí okamžitě začala vyptávat na podrobnosti… Zřejmě by také chtěla zažít nějakou aktivní dovolenou v samotném srdci Alp.

Do Francie se s námi můžete podívat na těchto zájezdech. Více zde...

Článek byl napsán z této akce: Queyras - „Malý Tibet“

Fotogalerie

Videa

Související zájezdy

Divoké řeky Francie

Divoké řeky Francie

24. 8. - 31. 8. 2024 Chci to vidět
Francouzské Alpy na silničních kolech

Francouzské Alpy na silničních kolech

8. 8. - 18. 8. 2024 Chci to vidět