Vypravit se do hor, zvláště pak do rumunských Karpat, není jen tak. Jelikož se zpravidla jedná o týdenní přechod hor „natěžko“ bez podpory autobusu, je potřeba počítat s tím, že si vše potřebné ponesete na zádech. Čím méně věcí s sebou budete mít, tím menší utrpíte případnou škodu. Hlavně se však fyzicky nezničíte a dovolenou si pořádně užijete. Vynaloženou námahu značně ovlivňuje také volba batohu a jeho sbalení. Po vystoupení se s autobusem setkáte až za týden.
Co s sebou?
-
Spolehlivý nepromokavý stan - určitě se vyplatí mít dvouplášťový stan, s apsidou. Deště v horách mohou být někdy velmi prudké a vytrvalé. Brát stan pro jednu osobu je nesmysl, ideální je stan pro 2 nebo pro 3 lidi, protože si jednotlivé díly mohou lidi rozebrat mezi sebe. Pokud s ním nejezdíte pravidelně, vyzkoušejte si ho postavit ještě před zájezdem.
-
Přiměřeně teplý spací pytel - vzhledem k úspoře místa je nejlepší spacák s co nejmenším objemem, ale na druhou stranu je potřeba mít spacák, ve kterém se dobře vyspíte, i když bude teplota v noci klesat k nule. Spacák typu Biker, který má spodní extrém v +5°C není moc vhodný. Spolu s náhradním oblečením pro případ úplného promoknutí jej zabalte ještě do neděravé igelitové tašky a teprve potom do batohu.
-
Karimatku. Budete-li ji nosit na batohu, hodí se i nějaký obal, aby se neničila a nevlhla.
-
Spolehlivou baterku (nejlépe čelovku) a náhradní baterie. Dávejte pozor, ať se vám nerozsvítí v batohu!
-
Benzinový, plynový či lihový vařič, zapalovač či zápalky zabezpečené proti vlhku a dostatečné množství paliva. Při rozumném hospodaření s plynem si vystačíte ve dvou lidech s bombou 425 g na týden.
-
Misku či ešus, lžičku, event. celý příbor, šálek na čaj, nůž s otvírákem.
-
Přiměřenou zásobu potravin na zahnání hladu během dne - viz odst. Co jíst?.
-
Dostatek vody na celodenní túru (1,5 - 2,0 l/osoba)
-
Malý zámeček na vchod do stanu, jako psychologickou překážku pro případné lapky.
-
Teleskopické trekové hůlky. Nejsou nezbytné, ale výrazně vám usnadní chůzi v náročnějším a kopcovitém terénu.
-
Dostatek repelentu na odpuzení hmyzáků či jiných potvor.
-
Krém na opalování. Čím vyšší číslo ochranného faktoru, tím lépe (doporučeníhodný je faktor 25 a více)
-
Hygienické potřeby.
-
Osobní léky, které pravidelně užíváte + svoji osobní minilékárničku obsahující vámi osvědčená léčiva tlumící bolesti a otoky (prášky, masti, kapky apod.), vnější desinfekci na oděrky, hmyzí bodnutí, pár polštářkových i obyčejných náplastí, pružné obinadlo, obvaz, endiaron a živočišné uhlí proti hnačce, malé nůžky, „vnitřní desinfekci“ (nejlépe 1/2 litru slivovice či něčeho tvrdšího), paralen a něco při nachlazení.
-
Platný cestovní doklad (pas nebo občanský průkaz). Udělejte si kopie, které zabalte do nějakého nepromokavého materiálu a uschovejte na jiném místě než originály.
Co na sebe?-
Cokoliv, co se vám dobře nosí. Není radno experimentovat s oblečením, které nemáte odzkoušené, nebo nese určité prvky, se kterými jste se ještě nesetkali. Ačkoliv je navštívíme v létě, je potřeba počítat s velkými výkyvy počasí. Sněhová vánice uprostřed července není až tak nic neobvyklého.
-
Kvalitní pevné boty na túry + impregnaci. Pokud máte botky nové, rozšlápněte si je ještě doma. V každém případě do pohorek patří vždy kvalitní trekové ponožky.
-
Vzdušné sandály (hodí se pro odpočinek nohám večer na tábořištích kolem stanu a hlavně při brodění).
-
Návleky (jsou výborné při chůzi v mokré trávě nebo v suti, pokud nechcete každou chvíli vysypávat kamínky z bot).
-
Neprofukavou a nepromokavou bundu s kapucí. (GORE-TEX či jiná membrána je vítaná).
-
Tenké rukavice a čepici nebo šátek pro případ náhlého zvratu počasí.
-
Plavky, hodláte-li se smočit v nějakém tom plesu.
-
Kvalitní pončo nebo pláštěnku proti dešti. Nevejde-li se pod ni i batoh, za pár peněz lze koupit nepromokavý obal. Drtivá většina batohů totiž vodotěsná není!
-
Pokrývku hlavy na ochranu proti slunci + kvalitní sluneční brýle s UV.
Co jíst?
Platí, že hlad je nejlepší kuchař a co si kdo uvaří, to si taky zbaští. Nejvhodnější je vařit a stravovat se ve 2 max. 3 lidech. Optimální jsou sušené potraviny – polévky, omáčky, kaše, čínské nudle, apod. Je dobré přibalit dostatek sladkostí pro doplnění energie. Vřele doporučujeme ochutnat některé místní speciality – výborné ovčí sýry, mléko (raději po převaření).
Pár dobrých rad ke stravování:-
Při nakupování se dívejte také na dobu přípravy instantních polotovarů, ať vyjdete s palivem a nevaříte jedno jídlo půl dne.
-
Čínské polévky a instantní omáčky typu „Dobrý hostinec“ nejsou jedinou možností, jak se nakrmit v horách. Praktickými surovinami jsou třeba kuskus, bulgur, pohanka či červená čočka, které se uvaří stejně rychle a přidáme-li sušenou zeleninu, cibulku či česnek (které nás v batohu taky příliš nepotrápí) a hrstičku koření, je o dobrotu postaráno. Šikovnými ingrediencemi jsou také instantní rýžové, pohankové a další vločky, s trochou fantazie z nich připravíte chutnou polévku nebo kaši.
-
Také strouhaný sýr italského typu jídlo nečekaně zpestří a ramena vám neutrhne. Stejně tak trocha oleje v plastové lahvičce. A pro milovníky vepříků: slanina = jediný tuk, který se nevylije.
-
Při balení šetřete na váze obalů (tzv. mrtvá váha) a přemýšlejte, co lze vyhodit už doma. Není toho málo, spousta surovin je zbytečně schována ve dvojím obalu, který nejen že něco váží, ale také zabírá více prostoru (např. čaje nemusí být v krabičce, rýži lze přesypat do igeliťáku). Všechny odpadky se nosí s sebou do civilizace. Proto jsou maximálně nevhodné sklenice a plechové konzervy.
Do Rumunska se s námi můžete podívat na těchto zájezdech. Více zde...
To nejkrásnější z rumunských přechodů