Kanada - návštěva Indiánů kmene Shuswap

Za zážitky bez obav

Kanada - návštěva Indiánů kmene Shuswap

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování

Strava

Doprava


Náročnost
Náročnost
Autor textu Vláďa Arnie Prachař

Rodina Stevensových žije v malé rezervaci Shuswap poblíž města Invermere na úpatí Skalistých hor v Britské Kolumbii. Basil a LaVerna patří mezi Elders („Starší“) kmene, účastní se kmenových porad a pracují pro komunitu a zachovávání tradic. Dcery pracují v kmenové radě, Clarissa jako sociální pracovnice a Katherine jako výběrčí daní. Všichni žijí v domku u lesa s výhledem na krásné hory.

Vloni jsme společně vyrazili k Medvědímu jezeru sbírat sweet pine, jehličí zvláštního druhu borovice užívaného při obřadech. Po cestě zastavujeme u staré kresby vyryté ve velkém pískovcovém kameni. Osídlení této oblasti původními kmeny proběhlo před více než 4000 let. Malby jsou velice jednoduché a bez našich průvodců jen těžko postřehnutelné.
Před Medvědím jezerem nám cestu opravdu křižuje černý medvěd. Setkání s ním podobně jako s orlem a dalšími posvátnými tvory vnímají Indiáni jako požehnání a dar síly, děkují a přikládají ruku k srdci.
Nad jezerem nám Basil ukazuje stromy sweet pines. Když promnete jejich jehličí, silně a krásně voní. Obětujeme stromům tabák a děkujeme Matce Zemi za její dary. Pak speciálními nůžkami na holi ustřiháváme větévky ze stromů. Sweet pine se později usuší, jehličí se oddělí a nadrobí. Používá se k okuřování při různých obřadech. Přináší člověku očistu a ozdravení, zbavuje negativních energií.
Při návratu se zastavujeme na vyhlídce nad jezerem Columbia, odkud vidíme celé Columbia Valley. Naproti nám se vypíná hřeben Skalistých hor se zasněženými vrcholy a pod námi je údolí, které po staletí dávalo Indiánům vše potřebné pro život. Lesy vysokou i kožešinovou zvěř, jezera a řeka Columbie lososy, hory ochranu před zimními větry.
Poté, co do těchto míst přišel kolem roku 1860 bílý muž, třetina Shuswapů zemřela na neštovice, kmeny byly pozavírány do několika vzdálených rezervací a děti vychovávány vytržené od rodin v rezidentních školách. I Basil musel navštěvovat misionářskou školu v Cranbrooku, která byla uzavřena až v roce 1970.
V rezervaci u Invermere dnes žije pouhých 250 Shuswapů. Vedou si však docela dobře. Na jejich území při hlavní silnici stojí několik supermarketů a firem, což přináší kmenu značné zisky. Na pozemcích u řeky provozují velké golfové hřiště. Kmenová rada se snaží i mladé lidi obracet zpět k původním tradicím a hodnotám a jejich prostřednictvím žít šťastný život. Tady uprostřed přírody se to docela daří.

Zastávka v rezervaci je součástí Kudrnovského zájezdu do Kanady.
Více o Shuswapech např. na www.shuswapband.net

Fotogalerie

Videa

Související zájezdy

Kanada

Kanada

2. 8. - 17. 8. 2019 Chci to vidět