Kvetoucím Balkánem aneb jarní toulky Černou Horou, Bosnou a Hercegovinou

Za zážitky bez obav

Kvetoucím Balkánem aneb jarní toulky Černou Horou, Bosnou a Hercegovinou

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování

Strava

Doprava


Náročnost
Náročnost
Autor textu Dominika Sommerová

Všude dobře, na Balkáně nejlíp... Tak proč nevyrazit hned z jara? Dvoutisícové vrcholky stále zakrývá sněhová peřina, a to je o důvod víc toulat se v nižších polohách. Navštívit kaňony řek na jaře plné průzračné vody, projít po zimě ožívající kopce a louky, kde se za pár dní začnou prohánět stáda ovcí. Vychutnat si pestrou a barevnou nádheru liduprázdných hor, kterou dokáže vykouzlit jen jarní příroda. Zamávat sněhu, postavit posledního sněhuláka a těšit se delším a teplejším dnům.

Kaňon tyrkysové řeky Mrtvice je asi 8 km dlouhý a místy až 1100 m hluboký. Dle legendy sebou rozvodněná řeka každé jaro odnáší vše, co přijde do cesty včetně pohřbených nebožtíku. Odtud tedy název Mrtvica. Vlhké mikroklima svědcí bujné a husté vegetaci, daří se zde také různým hadům, mlokům a čolkům. Nejlepší přístup do kaňonu je z vesnice Medjurecje poblíž hlavní silnice z Podgorice do Kolašinu. Stezka vedoucí soutěskou je dobře značená, místy však obtížně schůdná.

Kaňon Mrtvice, Černá Hora. Projdete-li kaňon až na konec, ocitnete se ve vesničce Velje Duboko ležící pod horským systémem Moracke planine. Pohoří je tvořeno krasovými vápenci. Z travnatých luk kontrastně vystupují mohutné skalnaté hřebeny překračující svou výškou hranici 2000 m. V nižší části hor je rozeseto několik pasteveckých vesniček obydlených především v letní sezóně.

Hraničním pohořím mezi Černou Horou a Bosnou a Hercegovinou je Maglic s nejvyšší bosenskou horou Bosanski Maglic 2386 m. Impozantní vápencové stěny překvapují svou výškou i strmostí, hluboká údolí ukrývají ledová jezera i rozlehlé zelené pastviny. Za hezkého pocasí nabízí vrcholy Maglice překrásné výhledy do Bosny i Černé Hory. Nejlepší přístup do pohoří je z vesničky Tjentište 20 km jižně od města Foca. Turistické stezky jsou dobře značené.

Kontrast ke skalnatému Maglici tvoří poklidná Zelengora, rozlehlé zelené pohoří ležící severozápadně od vesnicky Tjentište. Liduprázdná Zelengora láká svou divokostí. Málokdy zde narazíte na jiné poutníky a ani horské vesničky hned tak nepotkáte. Nanejvýš několik opuštěných salaší. Nejvyšším bodem pohoří je Bregoc měřící 2014 m. Zelengora není zrovna lehce přístupná, rozumnými výchozími body přechodu jsou vesnice Tjentište či horské městečko Kalinovik.

Do Černé Hory se s námi můžete podívat na těchto zájezdech. Více zde...

Do Bosny a Hercegoviny se s námi můžete podívat na těchto zájezdech. Více zde...

Fotogalerie

Videa

Související zájezdy

Bosna a Hercegovina na kole

Bosna a Hercegovina na kole

10. 7. - 21. 7. 2024 Chci to vidět
Bosnou s krosnou

Bosnou s krosnou

10. 7. - 21. 7. 2024 Chci to vidět
Hory Bosny a Hercegoviny

Hory Bosny a Hercegoviny

10. 7. - 21. 7. 2024 Chci to vidět