Namibie: hvězdné nebe nad hvězdicovitými dunami

Za zážitky bez obav

Namibie: hvězdné nebe nad hvězdicovitými dunami

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování
Strava
Doprava
Náročnost
Náročnost
Autor textu Míša Šrámková

Rozlehlé místo. To znamená v překladu slovo Namib v jazyce kmene Nama a dává název krajině, jež se svou rozlehlostí, ale i izolovaností a divokostí málo která podobá. Poušť Namib táhnoucí se po 2000 km dlouhém namibijském pobřeží má údajně nejstarší duny na světě, 55 milionů staré, proti nimž je 7 mil let stará Sahara nemluvně. Namibské duny se strmě pnou až do výšek 325 m a vlní se ve větru v rozličných tvarech, od hvězdic, půlměsíců, „hrbatých“ dun zakrývajících vegetaci až po lineární, příčné a duny ve tvaru paraboly. Kromě rozličných tvarů jsou unikátní i v rozmanitosti barev, nejdete duny krémové, ale i v odstínech oranžové, červené, a dokonce i fialové. Právě načervenalé duny kontrastují v místě zvaném Sossusvlei s pánvemi, na jejichž dně jsou bílé usazeniny jílu a solí, ale i s kobaltově modrým nebem a tmavými kmeny vyschlých akácií. Málo kde na zemi uvidíte krajinou odlišnější od českých lesů, luk a hájů. Další jedinečnou podívanou nabízí západ slunce nad dunami nebo pozorování noční oblohy. Díky poloze Namibie v subtropickém pásu vysokého tlaku, kde je jasná obloha až 300 dní v roce, v kombinaci s nízkým znečištěním vzduchu a nízkým světelným smogem, je Namibie rájem pro pozorovatele hvězd.


Namibie - Sossusvlei

Zelené oázy v moři písku

Kromě nekonečných pískových moří objevíte v Namibii ale i zelené oázy. Jednou z nich je solná pánev Etosha, národní park se 114 druhy savců a 340 druhy ptáků, který se několik dní v roce v období dešťů přemění v mělkou lagunu obklopenou plameňáky a pelikány. V době svého vzniku na začátku 20. století šlo o největší rezervaci na světě, dosahovala až čtyřnásobné velikosti známého Krugerova parku v JAR. Etosha má ideální podmínky pro pozorování divokých zvířat, a to nejen proto, že je cenově dostupnější než řada východoafrických safari a dá se projet vlastními auty bez nutnosti průvodce, ale také pro nespočet napajedel, kde se zvířata sdružují. Cestovatelé mají velkou šanci vidět endemické impaly černočelé, největší druh antilopy – antilopu losí, kriticky ohroženého nosorožce černého, národní zvíře Namibie vznešeného oryxe, ale i africkou „velkou pětku“, tedy lva, leoparda, slona, buvola a už zmiňovaného nosorožce. Další oázou této jedné z nejsušších zemí Afriky je okolí Oranžské řeky na jihu země při hranicích s JAR. Nezapomenutelným zážitkem je projet se po řece na kajaku a kochat se kontrastními výhledy na zeleň u řeky a obklopující měsíční kopcovitou krajinu mírového parku Ai-|Ais/Richtersveld.


Namibie - NP Etosha Namibie - Oranžská řeka na kajacích

Pojďte pane budeme si hrát ve skalním labyrintu

Co by kamenem dohodil od Oranžské řeky se ve své impozantnosti rozprostírá druhý největší kaňon světa Fish River Canyon. Ten podle legendy kmene San vyhloubil had, když unikal před lovci. Vytvořil kaňon o hloubce 500 m, délce 160 km a šířce 27 km. Fish River Canyon je vrcholem namibijských geologických skvostů, je bezesporu na čele seznamu všech dalších neskutečných skalních hřišť a labyrintů, kterých je v Namibii nespočet. Na seznam dále patří kupříkladu africký Matterhorn – horské uskupení zvané Spitzkoppe. Tento vulkanický inselberg (= izolovaná hora, která stoupá strmě z rovné pláně) tvořený žulovými balvany, ale i zvětralými jámami či skalní úkryty a oblouky je rájem horolezců. Nesmíme ale ani zapomenout na tzv. Obrovo hřiště se 180 mil let starými doleritovými pahorky, pohoří Naukluft s krasovými útvary a skrytými jezírky, pánev Garub, kde našli útočiště na sucho adaptovaní divocí koně či na 4.5 km dlouhý jeskynní systém Arnhem, kde můžete narazit na šest druhů netopýrů.


Namibie - Fish River Canyon Namibie - Spitzkoppe

Moderní země čelící řadě překážek

Ačkoliv geologická jedinečnost dodává Namibii neskutečnou atraktivitu, není to jediné kouzlo této země. Jak už tomu u afrických zemí bývá pravidlem i Namibie má rozmanitou kulturu, tradice, spletitou historii, ale i současnost. Tato jihoafrická země se zasloužila o řadu pozitivních nálepek od jedné z nejbezpečnějších, nejčistších po jednu z nejdemokratičtějších zemí Afriky, co se týče lidských práv, ale i svobody médií. Země má dobrou infrastrukturu, podmínky pro investory, korupci drží proti svým sousedům na uzdě a co se týče zastoupení žen v parlamentu mohli bychom se od ní učit (ženy tvoří 46 % parlamentu). Každá mince má ale dvě strany. Namibie má vysokou příjmovou nerovnost a nezaměstnanost, nestaví se otevřeně k právům LGBT skupin, nemluvě o odlesňování na severovýchodě země, na kterém se obohacují namibijské elity a čínské firmy. Těžba diamantů, která probíhá už od roku 1908, si zase vybírá daň na životním prostředí.


Je libo steak z antilopy?

Dost už ale extrémních pozitivních a negativních přízvisek, současné problémy země jsou komplexní stejně jako místní skladba obyvatel. V této zemi s nejmenší hustotou zalidnění v Africe (3 osoby na km²) můžete narazit na populace etnik Bantu jako Owambo, Kavango, Darama, Herero a Himba (nejizolovaněji místní etnikum), na kmeny etnika Khoisan jako San a Nama nebo na obyvatele smíšeného původu tzv. bastery (potomci Namů a holandských sedláků z tehdejší Kapské kolonie). V zemi žije také mnoho obyvatel s evropskými kořeny (až 6 %), mezi nimi jsou hlavně Němci a Afrikánci (potomci nizozemských přistěhovalců), což odkazuje na namibijskou kolonizační minulost, jež skončila až v roce 1990. Namibijská města jako Windhoek, Swakopmund nebo Lüderitz v sobě často snoubí zajímavou kombinaci německých vlivů, hlavně v podobě architektury s africkou atmosférou, tradicemi a gastronomickými zážitky. K tomu bezesporu patří braai – neboli grilování. Místní si dle vlastních slov grilují klidně k snídani, obědu i večeři. Za zkoušku pak určitě stojí vyzkoušet něco z místní divočiny: steak z antilopy losí, zebry nebo třeba pštrosí masové koule. Ať už cestujete za objevováním jídla, kultury, tradic anebo vás fascinují divy přírody, Namibie má v každé kategorii co nabídnout a z vlastní zkušenosti musím přiznat, že jedna návštěva této rozmanité země určitě nestačí.

Fotogalerie

Videa

Související zájezdy

To nejlepší z Namibie

To nejlepší z Namibie

27. 3. - 10. 4. 2021 Chci to vidět