Za přírodními šperky Francie

Za zážitky bez obav

Za přírodními šperky Francie

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování

Strava

Doprava


Náročnost
Náročnost
Autor textu Šárka Koenigová

Vzpomínám, jak jsem jako absolutní laik vyrážela před pár lety nacvaknutým tranzitem směr Francie. Na programu byly sopouchy, zemní pyramidy, dyky, čedičové varhany, maarová jezera, stolové hory, cirky atd... Povědomě mně snad zněly jen soutěsky, kaňony a krasové jeskyně. Téměř celá východní polovina Francie sešlapaná do 12 dní. Vstávání v pět ráno, stovky kilometrů v autě, nenalezené dávno neexistující travertinové vodopády, nadšený geomorfolog Dr. Vlasta Pilous, ze střechy auta kvůli úspoře času fotící Robi, 150 čedičové varhany, 5 lokalit zemních pyramid, 8 kaňonů, ponory a vývěry, supi a pstruzi, brodění čerstvým sněhem v Alpách, dvacatery vodopády, údolí, hory, řeky a jeskyně, usínání o půlnoci a stávání za kuropění. Při našem průzkumu jsme projeli obrovský kus země, vlastně spoustu malých od sebe se naprosto lišících krajů přilepených k sobě. Po vystřízlivění v podzimním Brně se v nás začaly vyfiltrovávat největší zážitky, do paměti nejhlouběji vryté vzpomínky a obrázky. Z desítek lokalit zbyly ne možná vědecky nejunikátnější, ale ty pro nás obyčejné smrtelníky neopakovatelné a nezapomenutelné. Na zájezdu po přírodních špercích Francie nepoznáte ani Azurové pobřeží ani Paříž, ale Pánem Bohem zapomenuté vesničky, oku nevídané přírodní krásy a občasný dotek francouzské historie i gastronomie. A nebojte, nikdo vás nebude tahat v 5 ráno z Vašich spacáčků.
Naše putování zahájíme v Alsaském městečku Colmar, tedy kraji chvíli francouzském a chvíli německém, který je jako jediný francouzský department znám pro svá bílá vína a v jehož znaku je, stejně jako na každém druhém komíně ve městě, čáp. Projdeme se mezi jeho hrázděnými domky, podél kanálů a ulicí koželuhů, z dálky se pokocháme pohledem na příhraniční pohoří Vogézy a přesuneme se na jih do lázeňského městečka Vichy. Odtud je to již jen kousek do Centrálního masivu, konkrétně regionu Auvergne. Auvergne patří k nejchudším regionům Francie, nejméně obydleným a o to zajímavějším. Už z dálky uvidíme krásné siluety jednotlivých vulkánů. Na severu jsou zelené, v nižších polohách zalesněné, některé s krátery, jiné s vytlačenou kupou. Obkroužíme kráter sopky Puy de Pariou, s pohledem na do dálky dominantní čedičovou katedrálu v Clermont Ferrand, vystoupáme k pozůstatkům Mercurova chrámu na Puy de Dôme (1.465 m). Prohlédneme si románské kostely v Orcivalu a St. Nectaire, ochutnáme místní domácí sýry, vykoupeme se v jezeře Lac Chambon, jindy zas v řece Alliers. Další den vyrazíme na celodenní túru při níž se pokusíme dobýt nejvyšší vrchol Auvergne Puy de Sancy ( 1.885 m). Vystoupáme zeleným údolím podél potoka s výhledem jak na samotný hřeben, tak i četné vulkanické žíly (dyky = dlouhé deskovité skály, které zde zanechala eroze). Navečer dorazíme do odlehlé středověké vesničky Chilhac postavené na čedičových varhanech.
Cestou stále na jih navštívíme město Le Puy, kterému dominují dvě sopečné skály – přesněji geomorfologicky řečeno vypreparované sopouchy. Na jedné stojí růžová kovová socha Panny Marie s vyhlídkou, na druhém malá románská kaplička Sv. Michala. Fandové řemesel navštíví Muzeum zde tradiční krajky, ti přízemnější určitě nepohrdnou francouzským menu, například místní zelenou čočkou. Opustíme kraj sopek a vydáme se vstříc krasovému území Causses prořezanému hlubokými kaňony. Nejprve se pokocháme údolím řeky Tarn z jejího břehu, projedeme četnými jejími vesničkami. Autobusem vystoupáme na Causse Mejean (rozsáhlou vápencovou tabuli) na přírodní farmu téměř na konci světa. Celý den budeme následovat řeku Tarn a posléze Jonte, tentokrát hluboko zařezanou v údolí pod námi. Kulisou nám budou zajímavé skalní útvary, skalní okna a brány, ba i celá skalní města a nad hlavou kroužící majestátní supi. Ke krasu nepochybně patří i krasové jeskyně, vydáme se do nejznámější z nich propasti Aven Arman. Vstoupíme do jednoho jediného velkého dómu, z půlky přeplněného mohutnými stalagmity připomínající talíře plné na sebe poskládaných palačinek, - unikátní výzdoba stavějící zákony gravitace na hlavu. Z temnot hlubin nás zpátky do reality vrhne krátká pauza u francouzské „stavby tisícileti“ = mostu v Millau a přejezd do sluncem a bylinkami provoněné Provence. Není nic romantičtějšího než se při západu slunce bosky brouzdat v jemném písku mezi žluto-oranžovo-červenými pyramidami provensálského Colorada. Vlastně ano, a to je příjezd do osvětlené noční vesničky Moustiers Ste Marie, ležící na úpatí skal pod památeční hvězdou. Dle legendy zde byla zavěšena za křižáckých výprav jako poděkování Panence Marii.
Po křupavých teplých bagetách k snídani se vydáme na celý den do kaňonu Verdon. Tentokrát sestoupíme až na jeho úplné dno, do libosti se okoupeme, pokocháme se vyhlídkou z výšky a projdeme tunely vybudované na jeho konci. Olivy, koření, tapenády, ovoce i pečivo okusíme na tradičních provensálských trzích jak v Moustiers tak v Sisteronu. Kaňonem Verdon se rozloučíme s jihem a stočíme se k severu. Projdeme se lokalitou parádních zemních pyramid Učesané slečny a vnoříme se mezi první alpské vrcholky. Noc strávíme na přírodní farmě pod majestátní horou Mont Aigille (2.086 m), kde ochutnáme domácí kozí sýr nejrůznějšího stáří. Téměř celý den se budeme kochat osobitostí této „nedobytné“ hory. Vždyť je spolu s Matterhornem považována za nejkrásnější a nejmonumentálnější horu Alp. Navštívíme páteční trhy v městečku Annency ležícím na břehu křišťálově čistého jezera. Tentokrát plné suchých salámů, sýrů, medů a zeleniny. Přesunem přes hory s vyhlídkou na Mont Blanc se dostaneme do pohoří Jura, kde se projdeme kolem nekonečné série na sebe navazujících Ježčích vodopádů. Poslední večer strávíme v klidném kempu na břehu jezera. Po cestě domů se ještě krátce zastavíme u vesnice Cirque de Baume. Vesnice, kterou sami Francouzi vyhlašují za jednu z nejhezčích ve Francii. Prohlédneme si místní klášter a travertinový vodopád. Ještě krátká zastávka v supermarketu, abychom se i doma mohli pochlubit, čím jsme si to poznávání tak zpestřovali.
Slovy Vlasty Pilouse, Francii bylo od Pána Boha naděleno! A to jak do přírodních tak i kulturních krás. Při našem putování si na své přijdou jak nadšení geologové tak i obyčejní turisté. Mezi jednotlivými výlety stihneme omrknout něco z francouzských památek, zažít atmosféru francouzských městeček, smočit svá těla v nejrůznějších řekách a jezerech a do sytosti ochutnat místní sýry a vína. Prostě Francie se vším všudy.

Tak šťastnou cestu!

Do Franice se s námi můžete podívat na těchto zájezdech. Více zde...

Fotogalerie

Videa

Související zájezdy

Divoké řeky Francie

Divoké řeky Francie

24. 8. - 31. 8. 2024 Chci to vidět
Francouzské Alpy - trek se stanem

Francouzské Alpy - trek se stanem

27. 6. - 4. 7. 2024 Chci to vidět
Francouzské Alpy na silničních kolech

Francouzské Alpy na silničních kolech

8. 8. - 18. 8. 2024 Chci to vidět
Kolmo kolem Bretaně

Kolmo kolem Bretaně

17. 7. - 28. 7. 2024 Chci to vidět