Zemí Vikingů

Za zážitky bez obav

Zemí Vikingů

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování

Strava

Doprava


Náročnost
Náročnost
Autor textu Šárka Nádeníčková; Markéta Gregová, Martin Hájek

Jestli Vás při pouhém vyslovení slova Norsko mele zimnice, pak je načase zbavit se zažitých předsudků. Norsko rozhodně není spjaté jen s mrazem a nedostatkem slunce, ba naopak. V létě si zdejší krajinu můžete vychutnat i v příjemných 17 stupních.

Severský stát dávných Vikingů okouzlí nadpozemskou krásou nejen milovníky přírody. Na svých toulkách světem byste tuto čarokrásnou zemi rozhodně neměli minout. Nabízí Vám panenskou severskou přírodu, krásné lesy, křišťálová jezera, kouzelné vodopády, všudypřítomné ledovce, hluboké fjordy, rozlehlé hory tyčící se do majestátních výšek s jejich zasněženými vrcholky. Přírodních atraktivit je však mnohem více, což ostatně potvrzuje i několik desítek národních parků. Tím nejstarším a nejznámějším je národní park Rondane, který patří k jedné z nejnavštěvovanějších rekreačních oblastí. Hojně se zde vyskytují divocí sobi, což je dnes raritou, protože většinou narazíte na domestikované formy.

Často celý den nepotkáte při Vašem putování rozmanitou krajinou jediného živáčka, alespoň pokud jde o lidské „kolegy“. Fauna je zde naopak bohatá. Ptactvo, sobi, lišky a losi Vás tady budou doprovázet na každém kroku. Hned na začátku nás přivítá jedno z nejznámějších a také nejvýznamnějších lyžařských středisek - olympijské městečko Lillehammer s vyhlášeným skokanským můstkem. Nachází se zde také největší skanzen v severní Evropě – Maihaugen. Toto muzeum lidové architektury čítající na 150 domů je takovým historickým průřezem, na jednom místě uvidíte, jak se žilo v minulosti.

K Norsku neodmyslitelně patří fantastické fjordy zařezávající se hluboko do vnitrozemí, které jsou lákadlem většiny turistů. Navštívit tuto zemi a přitom je nevidět? To by byl hřích! Tyto prohlubně po ledovcích jsou hluboké od 10 do 2000 metrů. Nejoblíbenějším fjordem a fjordem s velkým F je bezpochyby Geirangerfjord, který poskytuje až kýčovité pohledy na zaoceánské parníky kotvící v úzkém fjordu, jež je obklopen vysokými skalami zdobenými kaskádovými vodopády, včetně pozoruhodného vodopádu Sedm sester. Ne náhodou je zapsán na seznam světového přírodního dědictví UNESCO. Kdo chce zažít trochu adrenalinu, pak ať vyzkouší rafting na ledovcové řece Sjoa plné peřejí. Není třeba mít žádné zkušenosti – rafty totiž řídí profesionální vůdci, stačit Vám tak bude „jen“ odvaha - a schopnost plavat, samozřejmě.

Přestože Norsku kraluje magická a divoká příroda, která nabízí místa jako z pohádky, nachází se zde také unikáty, co se týče kulturních památek. Oslo – hlavní město Norska - jich nabízí hned několik. Vaší pozornosti by rozhodně nemělo ujít muzeum vikingských lodí či muzeum Nansenovy lodě Fram, o níž se mluví jako o nejbytelnější lodi na světě, přežila totiž tři velké polární výpravy. Vystavena je zde v původní podobě, veškeré vybavení je autentické, k nahlédnutí jsou také dobové fotografie, listiny i deníky. Milovníci umění rádi zavítají do Frognerova parku s jedinečnými sochami Gustava Vigelanda a obdivovatelé světové architektury budou tajit dech nad budovou opery, která připomíná bílou kru potápějící se pod mořskou hladinu.

Ukázkou typické norské architektury jsou sloupové kostely, netradičně konstruované z vertikálních klád, které stojí ve čtyřech rozích. Zdobené jsou pohanskými prvky. Jedním z nejzajímavějších je kostelík v Lomu, jež vyniká střechou osázenou drobnými valounky, které vytváří dračí ornamenty. Výlet si můžete zpestřit také rybařením, a to bez toho, aniž byste se museli bát nařčení z pytláctví. V kempu totiž máte možnost rybařit bez rybářského lístku.

Avšak, ani když Vám rybářské štěstíčko nebude přát a žádným rekordním úlovkem ve stylu Jakuba Vágnera se moci pochlubit nebudete, na Norsko určitě nezanevřete. Kouzlo severu Vás totiž zcela pohltí a u jedné návštěvy rozhodně nezůstanete. Pořád Vás bude mít čím překvapovat a ohromovat.

Do Norska se s námi můžete podívat na těchto zájezdech - Více zde...

Více fotek z Norska

Fotogalerie

Videa

Související zájezdy

Norskem na kole

Norskem na kole

26. 7. - 9. 8. 2024 Chci to vidět
Norsko a Švédsko

Norsko a Švédsko

5. 7. - 21. 7. 2024 Chci to vidět
Ostrovy za polárním kruhem

Ostrovy za polárním kruhem

5. 7. - 21. 7. 2024 Chci to vidět
Prázdniny u Vikingů

Prázdniny u Vikingů

18. 7. - 28. 7. 2024 Chci to vidět
Magické Lofoty na plachetnici

Magické Lofoty na plachetnici

5. 7. - 12. 7. 2022 Chci to vidět
Norské hory - jednodenní túry

Norské hory - jednodenní túry

Norské hory - vícedenní přechody

Norské hory - vícedenní přechody

Norskem za ledovci a vodopády plachetnicí

Norskem za ledovci a vodopády plachetnicí

1. 9. - 8. 9. 2021 Chci to vidět