Za přírodními šperky Chorvatska a Slovinska

Za zážitky bez obav

Za přírodními šperky Chorvatska a Slovinska

výběr zájezdu
 Zvolte typ zájezdu
Destinace
 Zvolte destinaci
Termín
Odjezd
+/-
Návrat
+/-
Cena
Cena od
Cena do
Ubytování

Strava

Doprava


Náročnost
Náročnost
Autor textu Lucie Šímová a Martin Vejslík

V našem seriálu o přírodním bohatství evropských států se nyní vydáme do dvou nejsevernějších zemí bývalé Jugoslávie. Devizový příslib od nás sice nedostanete, zato vám můžeme slíbit skutečně vybrané lahůdky značky „natur produkt“. Pojďme ochutnat!

Vezmeme to od kraje stolu a začneme Slovinskem: z bohaté nabídky Julských Alp jsme pro tentokrát vybrali předkrm zvaný Prisojnikovo okno. Chybí mu sice záclony a závěsy, ba dokonce ani s okenními tabulkami na něj nevyšla řada, zato se může pyšnit ohromujícími rozměry a jedinečným výhledem. Ještě okořenit nějakou tou květinkou a labužníci hodnotí celkový dojem minimálně jedničkou!

Nyní budeme trochu vařit z vody...jak by také ne, na řadě je polévka...a už slyším vřavu padajících mas... je to on - vodopád Boca. Zanícení geologové, badatelé a fotografové, zkrátka ti nezničetelní, vyběhnou až nahoru k jeho vývěru, ostatním bude stačit pronést obdivné „hmmmm“ zespoda - v ruce s plechovkou vychlazeného čehosi, co vykouzlí řidič autobusu.
Hlavním chodem bude bezesporu jeskyně Škocjanské jame.
Geomorfolog a botanik Vlasta Pilous, který nás provází ve dne v noci a stává se jakousi živoucí legendou všech těchto „šperkových“ zájezdů praví, že je to „jeden z nejvelekolepějších výtvorů krasového fenoménu v celé Evropě“ – proto chráněný UNESCEM. Tak pohnem hnáty a hurá na stalagnáty!
Mno, co tu máme dále...Že by nějaký dezertíček? Co takhle „ oboustranně slepé krasové údolí, které se vyvinulo spojením a erozním přemodelováním tří úval, neboli závrtovitých depresí mimořádně velkých rozměrů?“. Že taková položka by vás na jídelním lístku nezaujala? Ale nebojte, údolí Rakov Škocjan se svou propastí a přírodními skalními mosty a podzemním labyrintem jistě vaše chuťové buňky dostatečně uspokojí!
A pokud vám náhodou vyschne v krku z toho, jak budete s otevřenou pusou obdivovat ladnost a lehkost, s jakou se nesou světem bílí Lipicáni, vězte, že celou tu hostinu vjemů můžete zapít...no třeba pivkem...ale rychle, rychle, za chvíli jsme na hranicích!

A je tu Chorvatsko. S dovážením potravin do této země raději oparně, tak pojďme pro jistotu opustit stůl... A můžeme si třeba zahrát karty...O co? No dejme tomu o to, zda může v Chorvatsku existovat „fjord“. „No nemůže!“, namítnou jedni, „já byl v Norsku a ty jsou jenom v Norsku!“, budou tvrdit. „Ale proč by nemohl?!“, budou se přít druzí...Kdo bude vítězem této partičky? Dozvíte se od nás v zálivu (nebo fjordu?) Závratnica na dalmatském pobřeží.
A vůbec, žadné mastění karet, jdeme se trochu protáhnout! Co takové výšlapy v krásných vápencových skalách pohoří Velebit? Kuk! Jsou tady Dabarski Kukovi. A pak také celodenní túra kaňony Velká a Malá Paklenica. Vidíte ty supy? Hnízdí tu a čekají na svou kořist...naštěstí je tu dost horolezců... „Jé, tahle jeskyně vypadá jako ve Vinnetúúooviii!“, vykřikne zcela jistě někdo z členů výpravy v závěru pochodu. A bude mít pravdu – naše, po celodenním vystavování se slunku již rudé tváře kráčejí v jeho stopách. Nejvyšší čas vložit Starou Třesoucí se rukou DVD do přehrávače a pustit si v autobuse tento kultovní film.

Je vedro. Chtělo by to ňák zchladit. Co takhle koupačka? Takové „travertinové hráze a vodopády relativně málo ovlivněné člověkem“... to by mohlo být ono? Spásná říčko Zrmanjo, naše zachránkyně! To je náááádhera! … i zde se točil Vinnetouovský „Poklad na stříbrném jezeře“.
A kdy si konečně užijeme ty mořské pláže? Taky si přeci zasloužíme nějakou tu dovolenou... Dobrá, dobrá, pojďme tedy prozkoumat pobřeží dalmatského typu, které vzniklo „ingresí moře do sníženin pevniny, do vrásových struktur probíhajících rovnoběžně s hlavním pobřežím“... Neboli

v překladu to znamená, že podnikneme výlet lodí na ostrov Brač, kde se budeme celé odpoledne válet na oblázkové pláži a na zpáteční cestě se nacpeme rybou a vínem, kterého bude neomezeně, takže nám na tom pobřeží dalmatského typu bude jistě dobře a veselo...
No a pak se z té euforie možná trochu proberem, neboť na Krce nás asi trochu nakrknou všudypřítomné davy lidí, ale na druhou stranu je téměř povinnost podívat se do nejznámějšího z chorvatských národních parků. Ale i zde se dá vykoupat pod mohutným travertinovým vodopádem a spláchnout sůl moře prozměnu vodou sladkou.
A na závěr túra v Bílých stěnách – úchvatném bludišti ve vápencových skalách obklopených pralesem, pak už jen hříbky u skalního hřibu Visibaba, nákup travarici a šupky hupky domů!
Do videnia na zájezdu!

Do Chorvatska se s námi můžete podívat na těchto zájezdech. Více zde...

Do Slovinska se s námi můžete podívat na těchto zájezdech. Více zde...

Fotogalerie

Videa

Související zájezdy

Po stopách Vinnetoua

Po stopách Vinnetoua

6. 7. - 13. 7. 2024 Chci to vidět
Řeky Slovinska

Řeky Slovinska

9. 7. - 14. 7. 2024 Chci to vidět
S dětmi po slovinských řekách

S dětmi po slovinských řekách

12. 8. - 18. 8. 2024 Chci to vidět
Soča

Soča

4. 9. - 8. 9. 2024 Chci to vidět
Krasové řeky Chorvatska a Slovinska

Krasové řeky Chorvatska a Slovinska

17. 6. - 22. 6. 2022 Chci to vidět
Přírodní šperky Chorvatska a Slovinska

Přírodní šperky Chorvatska a Slovinska

1. 7. - 12. 7. 2022 Chci to vidět